top of page

Süperkritik Ekstraksiyon ile Üretime Nasıl BaÅŸlanır?

Süperkritik akışkan teknolojisinin kullanım alanının oldukça geniÅŸ olması, doÄŸal ürünlere olan talep, sürdürülebilir ve çevre dostu  iÅŸleme teknolojilerine olan ilginin artması bu teknolojiyi giderek öne çıkarmaktadır. Bizler de; siz deÄŸerli ve potansiyel iÅŸ ortaklarımız için Süperkritik Karbondioksit Ekstraksiyon Sistemleriyle uygulanabilir-feasible bir üretime baÅŸlamak için hangi aÅŸamalardan geçmek gerektiÄŸini maddeler halinde anlattık. Öncelikle sistemin kullanım alanlarını genel olarak sıralayıp aÅŸamalara geçeceÄŸiz.

  • DoÄŸal ürünlerden aktif bileÅŸenlerin ekstraksiyonu,

  • Tıbbi aromatik bitkilerden yaÄŸ ve etken madde ekstraksiyonu,

  • Tıbbi kenevirden ilaç etken maddesi eldesi,

  • Yüksek basınç sterilizasyonu,

  • Fonksiyonel gıdalar,

  • Çay ve kahveden kafein ayrılması,

  • Yağı azaltılmış gıda ürünleri üretimi,

  • YaÄŸlı tohumlardan yaÄŸ ekstraksiyonu,

  • DoÄŸal yaÄŸlardan (balık yağı) yaÄŸ asitlerinin ekstraksiyonu,

  • Gıda atıklarından katma deÄŸerli ürün eldesi,

  • Vitaminlerin ekstraksiyonu,

  • DoÄŸal Renk maddelerinin (pigment) üretimi,

  • Alg ekstraksiyonu,

  • Tütünden nikotin ve katranın uzaklaÅŸtırılması,

  • Koku ve Aroma ekstraksiyonu,

  • Aerojel Kurutma Prosesi,

  • DoÄŸal Kozmetik ham maddelerinin üretimi,

  • Propolis ekstraksiyonu (saf propolis eldesi),

  • Gıda takviyesi ve OTC ham maddelerinin üretimi,

​Ekstraksiyonda CO2 kullanmanın avantajları:

​

  • CO2 toksik deÄŸildir,

  • Yanıcı ya da patlayıcı deÄŸildir,

  • Oksidasyon riski yoktur,

  • Kalıntı bırakma riski yoktur,

  • Ulaşılabilir ve ucuz bir gazdır,

  • Kritik sıcaklık (31,0 °C) ve basınçları (73.8 bar) düÅŸüktür,

  • Geri kazanılıp tekrar tekrar kullanılabilir,

  • Beraberinde yardımcı çözücüler (Co-Solvent) etanol,su vb. kullanılabilir.

1.AÅŸama – Laboratuvar/Ar-Ge Çalışmaları – Kod: F Serisi

Bir ham maddenin içeriÄŸinin bilinmesi, elde edeceÄŸiniz ürünü hangi endüstrilerde deÄŸerlendirebileceÄŸinizi öngörmenizi saÄŸlar. Bu öngörü sayesinde hangi ham maddeden, hangi molekülleri, hangi sıcaklık ve basınç parametrelerinde ekstrakte ettiÄŸimizi ekstraktları analiz ettirerek ortaya koymuÅŸ oluruz. Böylelikle ham maddenizden hangi molekülleri alabildiÄŸinizi ve hedef molekülleri alabilmek için Karbondioksitin yeterli olup olmadığını, ekstra bir yardımcı çözücüye (Co-solvent) gerek olup olmadığını anlamış olursunuz.
Bu çalışmaları yapabileceÄŸiniz cihazımız 500 ml ekstraktör-reaktör hacimli Superex F-500’dür. F-500 kompakt ve set üstü tasarımıyla, kolay numune yükleme, çıkarma, kolay temizlenebilme ve ulaşılabilir fiyatıyla öne çıkmaktadır. F-500 ile istediÄŸiniz bitki ya da ham maddeyi dokunmatik ekrandan ayarladığınız parametrelerde ekstrakte edebilirsiniz. Kolay temizlenebilirliÄŸi sayesinde bir bitkiden diÄŸer farklı bir bitki çalışmasına geçerken basit bir temizlik prosedürüyle çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Temizlik prosedürü genelde etanol ya da sıcak su ile, sisteme CO2 (karbondioksit) besleyip basınçlandırarak boru hatlarını temizleme ÅŸeklinde yapılmaktadır. F-500 sisteminde sıvı ya da katı üründen ekstraksiyon yapabilirsiniz. Bitki çalışmaları genelde kuru, öÄŸütülmüÅŸ ÅŸekilde ekstraktör kolonuna yüklenerek yapılmaktadır.
Yani Superex F-500 sistemine sahip olduÄŸunuzda; küçük bir yatırımla, istediÄŸiniz kadar farklı ürünü çalışıp, üretmeyi plandığınız ürünü ve parametreleri ortaya koymuÅŸ olursunuz. 
F-500 sistemi kapasite açısından hacmin ortalama %40’ı kadar yapraksı, kuru, öÄŸütülmüÅŸ ürün; %80-85’i kadar da tohumsu ürün almaktadır. ÖrneÄŸin 500 ml ekstraktör kolonu; 200 gram kuru öÄŸütülmüÅŸ lavanta yaprağı yada 400 gram  kenevir tohumu almaktadır. Bu oranlar diÄŸer Süperkritik sistemlerde de benzer ÅŸekildedir.

 

2. AÅŸama – Ä°leri Laboratuvar Çalışmaları – Kod: SC Serisi

Bu cihazları pilot ve endüstriyel sistemlerin küçültülmüÅŸ hali olarak düÅŸünebilirsiniz. F-500 sistemine göre daha yüksek akış hızları saÄŸlarlar. Bu akış hızlarının saÄŸlanması; yüksek basınca dayanıklı, sıcaklık kontrollü seperatör kolonları ve sıvılaÅŸtırma sistemi ile saÄŸlanır. Böylelikle bir üretim sistemini simüle etmiÅŸ olursunuz. ÖrneÄŸin bir lavanta ekstraktını F-500 sisteminde 90-120 dakikada alıyorsanız, SC serisi bir cihaz ile ortalama 45 dakikada alırsınız. 
SC serisi sistemler 1, 2 ve 5 litre hacimde tasarlanmaktadır. Aynı karbondioksit gazını tekrar tekrar kullanabilmektedir, buna CO2 Geri DönüÅŸüm özelliÄŸi diyoruz. Ayrıca kullanılan karbondioksit gazını depolayabildiÄŸimiz CO2 Geri Kazanım ÖzelliÄŸi de bu sistemlere eklenebilmektedir. Ancak CO2 Geri Kazanım özelliÄŸi 5 litre ve üstü sistemlerde mantıklı olmaktadır. Böylelikle kullanılan karbondioksit gazını %85 oranında geri kazanıp tekrar kullanabilmektedir. Bu oran endüstriyel sistemlerde %95 in üzerine çıkmaktadır. 
Bu hacimdeki sistemlerle prototip ürün denemeleri ve butik üretimler yapılabilmektedir. 
Fraksiyonlama ÖzelliÄŸi: Süperkritik karbondioksit seçici bir çözücüdür. DüÅŸük sıcaklık basınçlarda düÅŸük molekül ağırlığındaki bileÅŸenleri, yüksek basınçlarda yüksek molekül ağırlığına sahip bileÅŸenleri çözmektedir. Ekstraktı topladığımız seperatör kolonlarında basıncı kademeli olarak düÅŸürdüÄŸümüzde ektraktı molekül ağırlıklarına göre ayırabilmekteyiz. Böylelikle 3 seperatöre sahip bir sistemde basıncı kademeli olarak düÅŸürdüÄŸümüzde ilk seperatörde en ağır, ikincisinde orta ağırlıktaki, üçüncüsünde de en düÅŸük molekül ağırlığına sahip bileÅŸenleri alabilmekteyiz.
Fraksiyonlama özelliÄŸi genelde 10 Litre ve üstü pilot sistemlerde tercih edilirken, istenirse 2 ve 5 litre sistemlere de eklenebilir. 

 

3. AÅŸama – Pilot Çalışmalar – Kod: P Serisi

Pilot sistemler; üretim hacimlerine ulaÅŸabildiÄŸiniz ve ürünlerinizin pazar payını görüp, üretim ve markalaÅŸmaya odaklanabileceÄŸiniz ölçekte sistemlerdir. Pilot sistemde yapacağınız üretimlerle iÅŸleyeceÄŸiniz hammaddelerdeki üretim hacmini netleÅŸtirebileceksiniz. Ä°ÅŸlemeyi düÅŸündüÄŸünüz ham madde çeÅŸitliliÄŸi fazla ise benzer ürünlere özel makineler alabilirsiniz. ÖrneÄŸin birkaç benzer ürün için 10+10 Litre hacminde pilot bir sistem, diÄŸer benzer ürünler için 30+30 Litre sistem ve diÄŸer birkaç ürün için 100+100 Litre sistem ÅŸeklinde bir makine parkuru oluÅŸturabilirsiniz. Böylelikle benzer ürünler iÅŸlediÄŸiniz makinelerde yoÄŸun temizlik prosedürüne girmeden üretime devam edebilirsiniz. Bu yöntem genellikle Gıda Takviyesi ve DoÄŸal Kozmetik Hammaddesi üreten müÅŸterilerimiz için uygun olmaktadır.
Pilot bir sistem ile ciddi üretim hacimlerine ulaÅŸabilirsiniz. Mesela 30+30 Litre hacimli bir sistemle günlük ortalama 150 kilogram kuru, öÄŸütülmüÅŸ bitki iÅŸleyebilirsiniz. Özellikle ilaç endüstrisinde bu kapasiteler üretim ölçeÄŸi sayılmaktadır.
Pilot sistemlerin en önemli avantajlarından birisi de ÅŸudur; diyelim ki pilot sistemlerde yaptığınız çalışmalarda bir ham maddeden bir molekülü hedeflediniz ve ekstraksiyon prosesini oturttunuz. Burada belirlediÄŸiniz sınır ÅŸartları sizin Endüstriyel Sistemdeki tasarımınızı ve maksimum ihtiyaçlarınızı belirleyecek. Bu sınır ÅŸartları örneÄŸin çaydan kafein eldesinde 250 Bar 60 °C’dir. Bu durumda sizin ihtiyacınız olan Endüstriyel sistemin maksimum basıncı 250 bar olacak, yani maksimum basıncı 350-400 Bar olan bir sisteme ihtiyacınız yok. Maksimum basıncın düÅŸük olması Endüstriyel Sistemlerin maliyetini ciddi olarak düÅŸürmektedir. Çünkü reaksiyon basınçlı kaplarda gerçekleÅŸtiÄŸi için basınç sınır ÅŸartı, reaktörün cidar kalınlığını deÄŸiÅŸtirmektedir, bu da maliyeti doÄŸrudan etkilemektedir.

 

4. AÅŸama – Endüstriyel Üretim- Kod: Bir Koda Ä°htiyacınız Yok Üretime Hazırsınız

Endüstriyel Süperkritik Ekstraksiyon Sistemlerinin kullanılabileceÄŸi alanlar çok geniÅŸ olduÄŸu halde, henüz yaygınlaÅŸmamıştır. Fakat yeÅŸil teknolojiler ve sürdürülebilirlik temalı çalışmaların giderek artmasıyla bu teknoloji giderek öne çıkmaktadır. Endüstriyel sistemlerin verimli olarak çalışabilmesi Ar-Ge ve pilot çalışmalarının mantıklı bir ÅŸekilde yapılmasıyla olur. BaÅŸarılı olan yatırım ve çalışmalar genelde fizibilitesi doÄŸru yapılan çalışmalardır. Endüstriyel sistemlerin kurulması ve devreye alınması ciddi yatırımlar gerektirdiÄŸi için yapılan çalışmaların doÄŸru ve nokta atışı olması gerekir. Bunu da deneyimli ve tecrübeli bir ekiple yapmak gerekmektedir. Endüstriyel sistemlerini ihtiyaçlarınız doÄŸrultusunda tasarlayıp, projelendirerek istediÄŸiniz ölçekteki tesisleri kuruyoruz. Bütün sistemlerimizi Yerli Altyapı ve uzman ekibimizle tasarlayıp üretmekteyiz.

Bizler Süperkritik Akışkan Ekstraksiyon Sistemleriyle ilgili bütün çalışmalarınız için teknik bilgi ve destek vermek üzere her zaman hazırız.

bottom of page